Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zandstraalprojecten.be Online info, inspiratie & prijsadvies over zandstralen.
header image
zandstraalprojecten.be

Luchtgommen: toepassingen & prijzen

Je meubels of trap in een nieuw jasje steken? Het vuil van je gevel verwijderen? Dat kan met luchtgommen. Een techniek die vergelijkbaar is met zandstralen, maar dan zachter waardoor het erg geschikt is voor fragielere oppervlakken met gedetailleerde afwerkingen. In dit artikel ontdek je meer over de verschillende mogelijkheden en de prijs van luchtgommen.

Ga snel naar: toepassingenprijswerkwijzeluchtgommen of zandstralen?offertes ontvangen

 

Wat is luchtgommen?

Trappen, gevels, vloeren, …: je kan ze allemaal nieuw leven inblazen dankzij luchtgommen. Met deze techniek laat je snel en eenvoudig oude afwerkingslagen als verf en vernis verwijderen van hout, steen en metaal, zonder deze oppervlakken te beschadigen.

Hoe het werkt? Bij luchtgommen straalt een vakman met een pistool zachte keramische korrels onder een lage druk op het oppervlak. Luchtgommen is dus een zachte, duurzame techniek, heel geschikt gedetailleerde, fragiele oppervlakken. Denk bv. aan trappen, meubels, … met fijne versieringen.

 

Wat kan ik laten luchtgommen?

Luchtgommen is een straaltechniek die je kan laten toepassen op verschillende materialen:

  • Hout: dankzij de zachte techniek van het luchtgommen kan je vlot verf, vernis en waslagen van hout laten verwijderen. Zo krijgt het hout zijn oorspronkelijke uitstraling terug en kan je voor een nieuwe afwerkingslaag kiezen.
  • Steen: met luchtgommen kan je onder meer gevels en muren laten reinigen, je vloer in natuursteen opnieuw laten stralen, je dakpannen laten opruwen, …
  • Metaal: ook oude afwerkingslagen van metaal verwijderen is mogelijk met luchtgommen. Het is daarnaast een ideale techniek om efficiënt roest te verwijderen van metaal.

 

Trappen, meubels, gevels, … luchtgommen

Hoe kan je luchtgommen nu concreet toepassen? Enkele voorbeelden:

  • Trappen, meubels, kasten, deuren, houtsnijwerk, lambrisering, steunbalken, …
  • Gevels, binnenvloeren, terrassen, ornamenten, dakpannen, …
  • Metalen decoratie, auto’s, bromfietsen, tuinhek, …

 

Luchtgommen: prijs per m2

Luchtgommen is duurder dan zandstralen en de techniek is ook arbeidsintensiever. Let op, de prijs hangt af van het oppervlak, de lagen die verwijderd moeten worden en hoe hardnekkig die zijn. Gemiddeld kan je  rekenen op een prijs tussen de € 20 en € 40 per m².

Let op, de prijzen voor luchtgommen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je zeker zijn van een correcte prijs op maat van jouw project? Dan vraag je best offertes aan bij 2 à 3 verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, voorstellen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen actief in jouw regio via de offertepagina.

 

luchtgommen

 

Werkwijze luchtgommen

Bij luchtgommen blaast een vakman fijne, diamantvormige straalkorrels in een draaiende beweging tegen het oppervlak. Dat gebeurt onder een veel lagere druk dan bij zandstralen. Daardoor is de inslag van de straalkorrels minder hard en is het mogelijk om preciezer en duurzamer te werken.

En zelf luchtgommen? Dat is een optie, maar denk eraan: een correcte uitvoering is belangrijk om schade aan het oppervlak te voorkomen. Zo moet je rekening houden met de schuine positie van het pistool en een juiste afstand ten opzichte van het oppervlak om het gommende effect te bereiken. Ook een licht draaiende beweging met het pistool speelt daarbij een rol. Bovendien mag de structuur van de straalkorrel niet te scherp zijn om een inslag te voorkomen.

Wil je zeker zijn van een fraai eindresultaat? Dan laat je het luchtgommen best uitvoeren door een gespecialiseerde vakman. Deze werkt met professioneel materiaal en weet, afhankelijk van de situatie, precies hoe hij te werk moet gaan. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

Luchtgommen of zandstralen?

Zowel bij luchtgommen als zandstralen blaast een vakman met een pistool straalkorrels tegen een bepaald oppervlak. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen beide technieken. Zo gebeurt dat bij zandstralen met een grote druk en een fijne spuitopening, terwijl het bij luchtgommen om een lage druk en een grotere spuitopening gaat. Dat zorgt ervoor dat beide technieken andere eigenschappen hebben. Een overzicht:

 

1. Luchtgommen (zachte techniek)

  • gommende, schurende techniek zonder grove inslag
  • duurder dan zandstralen
  • arbeidsintensiever en trager dan zandstralen
  • geen gebruik van chemische middelen
  • geschikt voor gedetailleerde, fragiele oppervlakken

 

2. Zandstralen (grove techniek)

  • agressievere, scherpere techniek met een grovere inslag
  • goedkoper dan luchtgommen
  • minder arbeidsintensief en sneller dan luchtgommen
  • gebruik van chemische middelen
  • minder geschikt voor fragiele oppervlakken en nauwkeurig werk

 

CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

Wil je je trap, meubel, gevel of vloer een nieuwe look geven, maar twijfel je tussen zandstralen of luchtgommen? Een vakman kan je hierrond advies op maat geven. Dat is belangrijk, want met een juiste keuze kan je schade aan het oppervlak voorkomen en ben je zeker van een fraai eindresultaat. Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat ontvangen via het offerteformulier hieronder.

 

Offertes voor zandstralen / luchtgommen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen