Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zandstraalprojecten.be Online info, inspiratie & prijsadvies over zandstralen.
header image
zandstraalprojecten.be

Trap zandstralen: info & prijzen

Is je houten trap aan renovatie toe en weet je niet precies hoe je dat wil aanpakken? Denk er dan eens aan om je houten trap te zandstralen. Onder hoge druk en met behulp van zand worden alle verf- en afwerkingslagen op een efficiënte manier verwijderd. Door jouw houten trap te zandstralen herstel je de trap in zijn oorspronkelijke staat en glorie. Vervolgens kan je de trap opnieuw bekleden of afwerken zoals je dat zelf wil. Zandstralen is een methode waarbij heel snel een mooi resultaat wordt bereikt.

 

Trap zandstralen prijs Trap zandstralen prijs

De prijs voor het zandstralen van een trap hangt af van meerdere factoren zoals de grootte van de trap, de nodige voorbereiding en de bereikbaarheid. De gemiddelde richtprijs voor een traprenovatie door middel van zandstralen bedraagt 30 tot 40 euro per vierkante meter, inclusief btw.

Om de kosten wat te drukken kan je eventueel een aantal voorbereidende taken zelf uitvoeren. Doe dit steeds in overleg met je zandstraalspecialist.

Ontvang hier vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van erkende vakmannen.

 

Waarom een trap zandstralen?

Heb je een mooie houten trap, maar is deze in de loop der jaren verouderd? Dan kan je door de trap te zandstralen het originele hout weer helemaal ophalen. Neem er ook meteen de leuningen van de trap bij. Zo ben je in een keer helemaal klaar. Het resultaat van het zandstralen van een trap is verbluffend goed.

Met schuren krijg je nooit hetzelfde resultaat als met zandstralen. Bovendien duurt het veel langer en is het veel arbeidsintensiever. Kortom, door een trap te laten zandstralen geef je jouw oude trap een tweede leven. Je creëert een unieke look en het is goed voor het milieu.

 

Voor- en nadelen

+ Efficiënt: je reinigt alle plekken, ook de moeilijkste hoekjes die je met schuren niet altijd kan bereiken.
+ Snel: niet heel erg arbeidsintensief en gaat sneller dan een trap helemaal schuren.
+ Budgetvriendelijk: zandstralen is relatief goedkoop in vergelijking met andere vormen van traprenovatie.
+ Mooi: door een trap te zandstralen, krijg je een heel mooi egaal oppervlak terug.

Niet altijd mogelijk: enkel bij harde houtsoorten als eiken- of beukenhout.
Stof: Bij het zandstralen van de trap komt nogal wat stof vrij.

 

Werkwijze

Het zandstralen van een trap gebeurt met een compressor. Deze blaast onder hoge druk kleine deeltjes zand op de trap. Je kan trouwens ook kiezen voor andere straalmiddelen zoals keramische parels, glasparels of mineraal zand. Een zandstraalspecialist analyseert de afwerkingslagen van de trap en kiest op grond daarvan het meest aangewezen zandstraalmiddel. Vernis of beits is bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker te verwijderen dan (meerdere) oude verflagen. Meerdere verflagen verwijderen duurt langer en kost dan ook wel iets meer.

Enkel trappen van harde houtsoorten zoals eik en beuk komen in aanmerking. Heb je een trap die gemaakt is van een zachtere houtsoort, bijvoorbeeld vuren of grenen, dan heb je grote kans op beschadigingen. Dit hout is meestal niet bestand tegen de hoge druk waarmee het zandstraalmiddel op de trap wordt gespoten.

Houten trap zandstralen

 

Zelf trap zandstralen

Een zandstraalcompressor, een straalmiddel, plastic en tape. Meer heb je in principe niet nodig om zelf je trap te zandstralen. Vergeet zeker niet de deuropeningen af te sluiten, want bij het zandstralen komt er heel veel stof vrij.

Toch laat je het zandstralen van een trap beter over aan een vakman. Een zandstraalcompressor vergt de nodige kennis en ervaring om er correct mee om te gaan. Ook de keuze van het juiste straalmiddel is van cruciaal belang. Heb je onvoldoende kennis, dan is de kans groot dat je onherstelbare schade aanricht. En dan moet je alsnog een expert inschakelen om de schade te herstellen. En dat komt je nog veel duurder uit.

Tip: vergelijk steeds meerdere offertes van vakmannen. De tarieven kunnen nogal variëren. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst. Je ontvangt er max. 3 prijsvoorstellen op maat van erkende vakmannen. Zo kan je prijzen vergelijken en kiezen voor de meest voordelige. Ga hier naar de offertepagina.

 

Trap bekleden

Eenmaal de trap gezandstraald is, kan je deze op verschillende manieren afwerken. Je kan ervoor kiezen de trap opnieuw te schilderen. Het is van belang dat de kleur van de trap overeenkomt met de kleuren van de rest van de ruimte. Door gebruik te maken van donkere en lichte tinten creëer je een harmonieus geheel. Wil je na het zandstralen van de trap de oorspronkelijke houtkleur van de trap behouden? Kies dan voor een laagje vernis of olie.

De bekendste manier om een trap te bekleden is tapijt. Tegenwoordig zijn er ook veel trendy opties. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor trapbekleding van leer, hout, glas, vinyl of laminaat. Het is zelfs mogelijk om je trap met staal af te werken.

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van overzettreden. Over de bestaande treden plaats je dan extra treden van hout. Overzettreden zijn heel erg dun en lijken exact op massief hout. Zo lijkt je trap in een oogwenk weer helemaal als nieuw. Na het plaatsen van overzettreden kan je deze ook weer op verschillende manieren afwerken.

 

Offertes voor zandstralen / luchtgommen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen