Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zandstraalprojecten.be Online info, inspiratie & prijsadvies over zandstralen.
header image
zandstraalprojecten.be

Muren zandstralen

Muren zandstralen is een veel voorkomende reinigingstechniek om jouw muur te ontdoen van atmosferisch vuil, verfresten, … Bovendien krijgt jouw muur een volledige esthetische opwaardering. Je kan zowel buiten- als binnenmuren laten zandstralen. Lees in dit artikel meer over het zandstralen van muren, de voor- & nadelen van zandstralen en de richtprijs voor dit project.

Ga snel naar:
Voordelen & nadelen muren zandstralen
Buitenmuren of binnenmuren zandstralen?
Prijs muren zandstralen
Muren zandstralen: werkwijze
Alternatief: muur nevelstralen
Offertes aanvragen

 

Waarom muren zandstralen?

Bij zandstralen (of gritstralen) spuit een vakman onder hoge druk een mengeling van zand of keramische parels op de muur. Deze reinigingsmethode zuivert metselwerk van atmosferische en natuurlijke vervuiling zoals roet, algen, mosgroei, … Hierdoor krijgt het metselwerk zijn oorspronkelijke uitzicht terug en wordt de levensduur verlengd. Omdat zandstralen gebeurt onder erg hoge druk, is het alleen een goede methode om op harde materialen zoals baksteen toe te passen.

Muren zandstralen

 

Voordelen en nadelen muren zandstralen

Zandstralen heeft de volgende voordelen:

 • Authentieke uitstraling: je herstelt jouw muur in z’n oorspronkelijke authentieke staat. Desgewenst kan je de muur een ‘verouderde look’ geven.
 • Volledige renovatie: zandstralen zorgt voor een totale dieptereiniging. Hierna kan je je muur eventueel laten impregneren, schilderen, …
 • Beperkte kostprijs: je muren zandstralen komt goedkoper uit dan andere gevelrenovaties als schilderen, bepleisteren, …
 • Grondig en efficiënt: door je muur te laten zandstralen, verwijder je snel en efficiënt hardnekkige vervuiling.
 • Duurzaam: na het zandstralen van je muur is die weer zo goed als nieuw voor vele jaren.

 

Zandstralen heeft de volgende nadelen:

 • Kans op beschadiging: de harde zandstraal kan zwakke of poreuze materialen beschadigen (bv. kapotte voegen).
 • Geen DIY-klus: zelf zandstralen is erg moeilijk. Je moet een machine huren, geschikte veiligheidskledij dragen, …

 

Doe een beroep op een vakman

Voor een optimaal eindresultaat besteed je deze klus beter uit aan een ervaren vakman. Maak gebruik van onze offerteservice en ontvang binnen enkele werkdagen een 2 à 3-tal offertes op maat. Zo kun je vlot prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Buitenmuren of binnenmuren zandstralen?

Het is mogelijk om zowel buitenmuren als binnenmuren te laten zandstralen. We overlopen kort beide opties:

 

OPTIE 1: Buitenmuur zandstralen

Buitenmuur zandstralen

Een buitenmuur zandstralen zorgt voor een betere hechting bij de plaatsing van een nieuwe gevelbekleding, het toepassen van muurbescherming (zoals impregneren) of het aanbrengen van buitenmuurverf. Het verwijdert uitbloeiingen, sporen van neerslag, schimmel, vettige & olie-achtige vlekken, vroegere verfresten of restanten van een oude gevelbekleding. Het resultaat is die typerende, mooie roodbruine uitstraling van baksteen. Een gezandstraalde buitenmuur is een volwaardige renovatie die ook op zichzelf kan staan.

 

 

OPTIE 2: Binnenmuur zandstralen

Binnenmuur zandstralen

Wil je graag de oorspronkelijke charme van je bakstenen binnenmuur herstellen? Dat kan door middel van zandstralen. Hiermee reinig je alle oude verfsporen en gipsresten van het bakstenen oppervlak. Nette, gezandstraalde bakstenen ogen mooi in vrijwel elk interieur: van modern tot landelijk. En ben je uiteindelijk op het geheel uitgekeken? Dan kun je ervoor kiezen om een decoratieve coating over de bakstenen aan te brengen.

 

TIP: herstel de muren op voorhand

Het is belangrijk dat je muren in goede staat zijn alvorens je ze laat zandstralen. Muren zandstralen is namelijk een erg agressieve methode. De voegen van de muur mogen dus niet poreus zijn en de muren mogen geen scheuren bevatten. Een voorafgaande herstelling is misschien nodig en kan extra kosten met zich meebrengen.

 

Prijs muren zandstralen

De prijs voor het zandstralen van jouw muren hangt af van verschillende factoren, waaronder de hardnekkigheid van de vervuiling, de ondergrond, de totale oppervlakte en de bereikbaarheid van de muur.

Gemiddeld schommelt de prijs voor het zandstralen van bakstenen muren tussen de € 12 à € 15 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten).

Onze tip? Vraag prijsoffertes op maat aan bij verscheidene vakmannen in jouw buurt. Hiervoor kan je gebruik maken van onze offertedienst.

 

Muren zandstralen werkwijze

Het principe van zandstralen is vrij simpel. Met behulp van een compressor spuit een vakman een straalmiddel onder hoge druk tegen de muur. Op deze manier schuurt deze substantie het oppervlaktevuil weg. Afhankelijk van de te behandelen ondergrond maakt een vakman gebruik van verschillende soorten ‘zand’, bv. grit, olivine, glasparels, corundum of smeltslak. Aangezien het straalmiddel aan hoge snelheid tegen het oppervlak wordt geblazen, kaatst het grit ook terug. Daarom dekt de vakman op voorhand de omgeving volledig af, zowel bij buiten- als binnenmuren.

 

Alternatief: muur nevelstralen

Als de muur te poreus is of de voegen te zwak, kan zandstralen de muur beschadigen. Nevelstralen is in dat geval een goed alternatief. Hierbij spuit een vakman een mengeling van olivinezand en water onder lage druk op de muur. Dankzij deze mildere behandeling zal je muur geen beschadiging oplopen. Nevelstralen is wel duurder dan zandstralen. Gemiddeld betaal je tussen de € 15 à € 20 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten).

TIP: benieuwd wat de beste reinigingstechniek voor jouw muren is? Vertrouw dan op de expertise van een vakman. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor zandstralen / luchtgommen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen